Första öppetdagen den 8 april 2018

12.00 BIOLOGISKA MUSEET ÖPPNAR

12.00 – 13.30 AKTIVITETER FÖR BARN

“Livet i dioramat”

Boel Recén och Åse Ahlstrand.

Museipedagogerna bjuder in barn att göra en fondvägg inspirerad av museets dioramor. Vi tillverkar egna djur av vantar, mössor och hattar ur hittegodset från museets gömmor.

Bli journalist för en dag! Skapa ett reportage med bilder och text om dagen på museet.

13.30 KONSERT

“Nature morte: de döda fåglarnas liv I”

Marcus Doverud

Ett musikstilleben skapat till Biologiska museet.

Marcus spelar för djuren och du är också välkommen att höra på.

14.00 – 15.00 FÖRELÄSNING OCH BOKSLÄPP

“Bakteriologen Levin”

Klas Levin och Lisa Hagman

Far och dotter Levin berättar om förfadern, bakteriologen och polarforskaren Ernst Levin och Biologiska museets grundare Gustav Kolthoffs forskningsexpedition 1900 till Spetsbergen där valrossen och myskoxarna sköts som fortfarande vilar i museets dioramor. Ernst Levin deltog bland annat som läkare och matansvarig. Den nytryckta boken Bakteriologen innehåller reportage från resan som också publicerades i Svenska Dagbladet 1901.

15.00-16.00 FÖRELÄSNING

“Antropocen” – om människans tidsålder

Sverker Sörlin

Begreppet antropocen har fått ett enormt genomslag under 2000-talet. Det betecknar en ny geologisk epok där människan lämnar outplånliga spår på planeten.  Miljöhistorikern Sverker Sörlin menar att antropocen utgör en enorm utmaning – men också en möjlighet att skapa en sundare självförståelse.

Antropocen kan översättas till “människans tidsålder” och innebär att vi befinner oss i en epok då människans påverkan på jorden är så stor att vi allvarligt stört själva grundparametrarna för livet. Förbränning av fossila ämnen, överutnyttjande, masskonsumtion och utrotande av arter har påverkat jordens balans och återhämtningsförmåga.

16.30 KONSERT

“Nature morte: de döda fåglarnas liv II”

Marcus Doverud

Ett musikstilleben skapat till Biologiska museet.

Kl 18.00 KONSERT

“Fauna Diorama”

Christoffer Reichenberg

Christoffer Reichenberg gör långsam elektronisk musik under akronymet Clora. “Fauna diorama” är ett helt nytt, specialgjort stycke för Biologiska museet som hämtar inspiration från platsen och huset.

19.00 KONSERT

“Ocean Dome Revisited”

Carl Michael von Hausswolff

Ocean Dome Revisited (64’) är ett ljudverk tillägnat jordens alla hav

och dess innevånare.

Pågående program hela dagen:

“Granen” av H.C Andersen. En saga för både barn och vuxna om ett träd med ambitioner. Hörlurar finns vid kuddarna på våning 2.

“Musen en kort film om ett litet djur”, en konst/dokumentärfilm av konstnärerna Bigert&Bergström som undersöker musens komplexa och motsägelsefulla roll i våra liv. Varning för känsliga scener.

Medverkande konstnärer och föreläsare:

Boel Recén

zoolog och museipedagog.

Åse Ahlstrand

museipedagog och representant för Naturskyddsföreningens Natursnokarna.

Klas Levin

docent, f.d. överläkare på kliniskt kemiska laboratorier på olika sjukhus men numera pensionär.

Lisa Hagman

statsvetare, till vardags på kommunikationsavdelningen på demokratiinstitutet Idea.

Marcus Doverud

koreograf, performer, lärare och kock.

Sverker Sörlin

professor i miljöhistoria, idéhistoriker och författare.

Christoffer Reichenberg

musiker, kommunikatör och konstvetare.

Carl Michael von Hausswolff

konstnär,musiker,kompositör och curator.